“Wat doe je als je afspraken hebt gemaakt met je puber en hij of zij komt die niet na?”

Deze vraag werd gesteld tijdens de cursus voor ouders van pubers.

De eerste vraag die dan bij mij opkomt is hóe heb je die afspraak gemaakt? Heb jij als ouder de afspraak gemaakt of ben je echt met je kind gaan zitten en hebben jullie besproken wat het probleem is, en wat jullie gedachten en gevoelens daarover zijn. Heb je begrip getoond voor het standpunt van je kind? Heb je je eigen standpunt vriendelijk en vastberaden naar voren gebracht en hebben jullie daarna samen nagedacht over mogelijke oplossingen? En hebben jullie daarna gezamenlijk besloten wat de afspraak wordt? En heb je daar een tijd aan gehangen, een soort van deadline. Bijvoorbeeld ‘Op zaterdag om 12 uur is het gras gemaaid’. Of ‘Elke zondagavond voor het eten is de kamer opgeruimd.’ Kinderen zijn over het algemeen bereid tot overeenstemming te komen tijdens een vriendelijk gesprek.

Als je de afspraak samen hebt gemaakt, dan is het nog niet klaar, want wie kinderen goed genoeg begrijpt, weet dat de deadline waarschijnlijk niet wordt gehaald. Het is heel normaal dat kinderen zich zelfs al heb je een afspraak, zich daar niet aan houden.  Onze prioriteiten zijn namelijk anders dan die van onze kinderen (!) Grote kans dus dat het niet gedaan is, dat de afspraak niet gehouden is.

Veel ouders haken hier af en denken: “Dat is het dan, ze hebben zich weer niet aan de afspraak gehouden.”

Deze ouders beginnen dan te preken, te schreeuwen, te herhalen, vervelend te doen, privileges af te pakken of geven een of andere vorm van straf (vaak vermomd als ‘consequentie’).

Wat dan nodig is is dat je doorpakt volgens jouw deel van de overeenkomst door hen verantwoordelijk te houden.

Doorpakken is een effectief alternatief om het dilemma van het opleggen van straf te vermijden en je kinderen meteen vaardigheden mee te geven waar ze hun hele leven wat aan hebben. Met jongere kinderen is trouwens doorpakken zonder woorden  effectiever.

Hoe pak je door?

Als de afgesproken tijd gekomen is, dan is het jouw taak om door te pakken. Ga naar je kind toe en volg de vier stappen hieronder:

Vier tips voor Effectief Doorpakken

  1. Houd opmerkingen eenvoudig en kort: “Ik zie dat je het gras niet hebt gemaaid. Doe dat alsjeblieft nu.”
  2. In antwoord op tegenwerpingen vraag: “Wat was onze afspraak?”
  3. In antwoord op meer tegenwerpingen, houd je je mond en gebruik je communicatie zonder woorden. Wijs naar je horloge. Glimlach veelbetekenend. Geef een knuffel en wijs nog eens naar je horloge.
  4. Als het kind (soms duidelijk geërgerd) toegeeft om zich aan de afspraak te houden zeg: “Dank je wel dat je je aan onze afspraak hebt gehouden.”

 

Afspraken maken – heb jij ook een puber in huis?